Uutta työtä kohti vie Momentum
- Uutinen
- |
- 07.04.2021
On välitilinpäätöksen paikka: Mitä osaan? Mitä haluan? Onko takkiin tarttunut matkan varrella koulutuksen lisäksi muutakin kuin tutkintoja? Mitä taitoja minulla on? Miten pystyn sen sanoittamaan niin, että viesti menee perille tulevalle työnantajalleni?
— Siinä vaiheessa, kun ihminen etsii uutta työpaikkaa, on tehtävä itsensä kanssa välitilinpäätös. Se on yleensä aika syvällinen prosessi ja vie aikaa, ja aikaa siihen on myös annettava, sanoo hankepäällikkö Sami Lopakka.
Timantit jakoon heti huhtikuussa
Lopakan johdolla käynnistyy huhtikuussa pohjoissuomalaisten korkeakoulutettujen työllistymiseen tähtäävä Momentum-hanke. Siitä voivat ottaa tukea työnhakuunsa niin työttömänä kuin työssäkin, mahdollisesti YT-uhan alla, olevat. Loppuvaiheen opiskelijoitakin toivotaan mukaan ennakoimaan tulevia työkuvioitaan.
— Me heitämme timantit jakoon ensin ja aloitamme huhtikuussa kuudella verkkovalmennuspäivällä. Huhtikuun 9. päivänä avataan hanke jääkiekkouransa päättäneen maailmanmestarin Lasse Kukkosen johdolla ja pohditaan urheilun psyykkisen valmennuksen oppeja työelämässä.
Seuraavaksi 14. huhtikuuta on vuorossa koko Momentum-hankkeen ydinajatuksen, proaktiivisen työnhakemisen ja piilotyöpaikkojen löytämisen päivä.
— Proaktiivisuus on sitä, että ei jää odottelemaan työpaikkailmoituksia vaan toimii itse jo ennen niitä. Reaktiivisena ilmoitukseen vastaajana on usein jo myöhässä, Lopakka selventää hankkeen lähtökohtia ja samalla modernin työnhaun perusajatusta.
Arffman tekee yhteistyötä Momentum-hankkeen kanssa, ja niinpä huhtikuun seuraavista neljästä verkkovalmennuspäivästä peräti kolme on Arffmanin valmentajan Kirsi Pajamäen luotsaamia. Pajamäki opastaa oman osaamisen kartoittamisen ja sanoittamisen sekä vetovoimaisen CV:n kanssa sekä valmentaa hakemuksen tekoon ja työhaastatteluun.
Jotain vanhaa, jotain uutta
Ihan perinteinen kolmivuotinen ESR-rahoitteinen hanke Momentum ei ole. Lopakka kertoo, että aiempien hankkeiden palautteista on opittu ja Momentumissa ne siirretään nyt käytäntöön. Yksi selkeästi tunnistettu urasuunnittelun aukko ammottaa korkeastikoulutettujen maahanmuuttajien kohdalla.
— Englanninkielisen palvelun tarve on kasvanut jatkuvasti. Siksi osa tarjonnastamme on sekä suomeksi että englanniksi. Toukokuussa on tulossa webinaareja, työpajoja ja esimerkiksi LinkedIn-urailtapäivä.
Muita moderneja keinoja ovat henkilökohtaiset urasparraukset sekä podcast.
— Vertaistukea tarjoavien pienryhmäsparrauksien lisäksi meille tulee syksyllä myös henkilökohtaista sparrauksia, joissa annetaan vihoviimeinen silaus työnhakusuunnitelmaan tai vaikka työhakemukseen.
Podcastilla puolestaan on mahdollista reagoida nopeastikin osallistujien tarpeisiin ja kutsua vaikka asiantuntija haastateltavaksi. Kaikki webinaarit ja podcastit jäävät katsottaviksi hankkeen Urapedia-sivulle.
Kolmivuotista Momentum-hanketta organisoi Pohjois-Suomen omatoimisen työllistymisen tuki PSOTTY ry. Se on osallistujille ilmainen. Rahoittajatahoja on yhteensä kolmisenkymmentä. Niiden joukossa on pohjoissuomalaisia kuntia, yliopistoja ja ammattiliittoja sekä päärahoittaja Euroopan sosiaalirahasto. Arffman tekee yhteistyötä Momentum-hankkeen kanssa.
Ilmoittaudu Momentum-hankkeen tilaisuuksiin täältä: https://www.momentumweb.fi/fi/Tulossa.html
Kuvateksti: Pohjois-Suomen korkeakoulutettujen työnhaun tukena ovat Venla Vuorjoki, Sami Lopakka ja Hanna Kela.