MAKU – Moniaistinen kosketus uuteen kieleen
Maahan muuttaneiden henkilöiden kotoutuminen ja työmarkkinoille pääsy edellyttää paikallisen kielen oppimista. MAKU-hankkeessa kehitetään uudenlaisia lähestymistapoja ammatillisen kielen oppimiseen.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulun, Haaga-Helian ja kieliteknologiayritys Lingsoft oy:n kanssa. Hankkeen asiantuntijoina Arffmanilla työskentelevät Samu Heikinmatti ja Netta Kivimäki ja hanketta koordinoi Maaria Hytönen.
Tavoite
Osa maahan muuttaneista tarvitsee enemmän tukea ja luovempia moniaistillisia menetelmiä päästäkseen alkuun ammatissa tarvittavan kielen oppimisessa. MAKU-hankkeessa kehitetään esimerkiksi moniaistisia ja taktiilisia menetelmiä, virtuaalisten ja lisättyjen todellisuuksien hyödyntämistä, kieleen sosiaalistumista sekä monikielistä ja -kanavaista viestintää. Kehitystyössä hyödynnetään Laurean uutta 4L-living labia (Language Learning Living Lab), joka on kielenoppimisen todellinen kehitysympäristö.
Kohderyhmä
MAKU-hankkeen kohderyhmänä ovat Uudenmaan alueen työttömät ja työelämän ulkopuolella olevat maahan muuttaneet, jotka tarvitsevat nopeaa ja tuettua suomen kielen kielenoppimista työelämään tai ammatilliseen koulutukseen pääsemiseksi. Päämääränä on kielen nopea omaksuminen esimerkiksi työtehtäviin perehdyttäessä ja työyhteisöön integroituessa. Varsinaista kohderyhmää ovat myös alueen yritykset ja työnantajat – erityisesti rekrytoinnista ja perehdytyksestä vastaavat henkilöt sekä toimintatapoihin vaikuttavat johtajat. Edellisten lisäksi kohderyhmään kuuluvat kielen oppimisen ja opetuksen ammattilaiset.
Toteutus
Erityisesti autenttisissa työelämän tilanteissa tarvittavan suullisen kielitaidon oppimiseen ei ole nykyisellään riittävästi työkaluja.
MAKU-hankkeen osatoteuttajana Arffman luo ammatillisen kielitaidon kehittymiseen uusia oppimisratkaisuja verkkoon. Näitä ovat muun muassa pelilliset elementit, autenttisten vuorovaikutustilanteiden tehtävät ja itseopiskelumateriaali. Keskiössä ovat oppimistilanteet sekä verkossa että kohdekielisessä ympäristössä. Oppimiskokonaisuutta pilotoidaan kohderyhmien kanssa kanssa ja Arffmanin kielikoulutuksissa, minkä jälkeen hankkeessa luodut mallit ovat yleisesti levitettävissä eri ammattialojen S2-opetukseen.
Laurea AMK koordinoi hanketta ja on kotoutumisen, työllisyyden edistämisen sekä Living lab -menetelmien asiantuntija.
Haaga-Helia AMK vastaa simulaatiopedagogiikasta ja virtuaalisista ympäristöistä.
Lingsoft Oy vastaa kieliteknologisten ratkaisujen kehittämisestä.
Lisätiedot:
Kesto: 02/2023 – 01/2025
Kumppanit: Laurea AMK, Haaga-Helia AMK & Lingsoft Oy
Rahoitus: ESR+
#rakennerahastot #ESRplus