Kotokoulutuksen tavoitteena työelämä
- Mediassa
- |
- 01.11.2018
Turun paikallismedia Aamuset tutustui kotoutumiskoulutukseemme ja haastatteli koulutuspäällikkö Tiia-Maarit Posaa:
Kotoutujalle Suomi tutuksi
Arffman kotouttaa Turussa maahanmuuttajia työelämän tarpeisiin
Maahanmuuttajien työvoimapoliittisessa kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan suomen kieltä ja työelämän tarpeita opetushallituksen opetussuunnitelman mukaisesti. Turussa TE-toimiston kautta maahanmuuttajakoulutusta tarjoava Arffman järjestää vuosittain noin 16 opiskeluryhmää ja opiskelijoita on vuosittain mukana noin 300. Niihin pääsee mukaan hakeutumalla työttömäksi työnhakijaksi työvoimatoimistoon. Arffman työllistää Turussa 20 työntekijää ja koko Suomessa 200 henkilöä kotoutumiskoulutuksen sekä työllisyydenhoidon palveluiden parissa.
– Meillä on Suomessa työvoimapulaa ja täällä on tilaa tekijöille. Tarkoitus on auttaa mistä löytää töitä tai jatkokoulutusta sekä antaa riittävät kielelliset valmiudet työntekoon sekä valmiudet suomalaiseen työelämään koulutuksen kautta. Meillä Turussa näihin koulutuksiin osallistuu 80 eri kansallisuutta, kertoo Turun Arffmanin yksikön koulutuspäällikkö Tiia-Maarit Posa.
Ely-keskukset kilpailuttavat yrityksiä ja koulutuksen järjestäjiä, ja ostavat sitten kotokoulutuksia.
– TE-toimisto lähettää meille asiakkaita yksi ryhmä kerrallaan. Ryhmiä on eritasoisia opiskelijan taustan mukaan. Koulutuksia on kolme tasoa joista pisin on 270 päivää, keskimmäinen 240 päivää ja lyhin 200 päivää. Niihin voi päästä mukaan aika joustavasti, vaikka ryhmä olisikin jo alkanut.
Posan mukaan kotoutumiskoulutuksissa kiinnitetään huomiota opiskelijoihin yksilöinä, ja jokaiselle kartoitetaan alussa sopiva ryhmä tämän tason mukaisesti.
– Jokainen opiskelija kohdataan yksilönä ja suunnittelemme tälle sopivan urapolun yhdessä opiskelijan kanssa. Kukaan ei päätä koulutusta ilman uraohjausta. Teemme myös jatkuvaa yhteistyötä työvoimatoimiston kanssa.
Posa kertoo koulutuksen auttavan työntekijöitä orientoitumaan mistä löytää työtä tai jatkokoulutusta.
– Jatko-opiskelun taholla ei tueta sellaiselle alalle menemistä mikä on työttömyyden kourissa, vaan haemme aloja joilla on työvoimapulaa. Turussa TE-toimiston teettämän kyselyn mukaan lähes 90% meidän opiskelijoista pääsee jatko-opiskeluun tai töihin. Yleensä on joku muu elämäntilanne taustalla, jos eivät ole päässeet.
Kotoutumiskoulutukseen kuuluu myös työssäoppimisjakso, jonka kautta saa työkokemusta sekä tuntumaa työelämään.
– Työelämäopettaja on mukana opettamassa työssäoppimisessa. Aina kun tulee ongelma, niin opettaja voi tulla auttamaan.
Koulutuksessa on kahdenlaisia opettajia opetuksen tukena sekä työelämään valmentavia että kielten opettajia. Opetuskielenä toimii suomi.
– Meillä on suomen kielen maistereita kielten opettajana. ELY-keskuksilla on tiukat vaatimustasot opettajille, joten pätevä ammattitaso vaaditaan.
Teksti: Marianne Rovio / Aamuset 1.11.2018
Kuva: Tiia-Maarit Posa
Lue artikkeli Aamuset-sivustolta:
Arffman tekee kotoutujille Suomea tutuksi – Aamuset 1.11.2018