Verkkokoto ehdolla Vuoden kotoutumisteoksi
- Uutinen
- |
- 14.09.2018
Verkkokoto-koulutus on mukana Vuoden kotoutumisteon finaalikolmikossa.
Pitkät etäisyydet vaikeuttavat monen maahanmuuttajan osallistumista tarjolla oleviin koulutuksiin. Verkkokoto-koulutuksen avulla maahanmuuttajat voivat nyt osallistua esimerkiksi kotoutumiskoulutuksiin erilaisissa elämäntilanteissa eri puolilla Suomea.
Arffman on toteuttanut erilaisia maahanmuuttajakoulutuksia jo vuodesta 1999 – niin perinteisenä luokkaopetuksena kuin verkossa. Ensimmäiset verkkokotoutumiskoulutukset käynnistyivät keväällä 2015.
− Nyt olemme päässeet toteuttamaan erilaisia verkkokoulutuksia jo ympäri Suomea. Opiskelijoita on ollut Porvoosta Nuorgamiin ja Kemiöstä Ilomantsiin, toteaa Arffmanin aluejohtaja Antti Kansanen.
Koulutusta asuinpaikasta riippumatta
Käytännössä esimerkiksi verkkokotoutumiskoulutus ei juuri poikkea luokassa järjestetystä kotoutumiskoulutuksesta. Vain vuorovaikutuksen väline on erilainen ja luokkahuoneena toimii opiskelijan koti − ja sen myötä koko yhteiskunta.
Etuna on, että verkkokoulutusta voidaan hyödyntää kieli- ja koulutustaustoiltaan erilaisten maahanmuuttajien kotoutumispalveluissa riippumatta siitä, missä päin Suomea opiskelija sattuu asumaan.
− Joustavat ja paikasta riippumattomat opiskelujärjestelyt ovat tulevaisuuden tapa toimia. Ne mahdollistavat koulutukseen osallistumisen myös niille, joille se aiemmin on ollut pitkien etäisyyksien ja huonojen kulkuyhteyksien vuoksi hankalaa tai käytännössä jopa mahdotonta, Kansanen sanoo.
Ovi ulkomaailmaan
Verkkokoto-koulutuksen ytimessä on vuorovaikutus, joka rakennetaan samoilla keinoilla kuin luokkahuoneessa: puhumalla, näkemällä ja kuulemalla. Tunteiden ilmaisemisen tukena voidaan käyttää esim. emojeja, jotka helpottavat kommunikaatiota etenkin silloin, kun kielen opettelu on vasta alussa.
Verkkokoulutuksista on löytynyt vertaistukea myös maahanmuuttajille, jotka ovat kokeneet olonsa aiemmin ulkopuolisiksi.
− On ollut ilo seurata esimerkiksi pakolaistaustaisten opiskelijoiden kotoutumista verkossa ja kotipaikkakuntien tarjoamia tukitoimia. Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on ollut saumattoman toimivaa esimerkiksi Rautalammilla ja Nauvossa, kertoo koulutuspäällikkö Raisa Haikala, joka on ollut rakentamassa verkkokotoa alusta asti.
Monella pienellä paikkakunnalla kaivataan lisää asukkaita ja työvoimaa, mutta laadukkaiden kotoutumispalvelujen järjestäminen on juuri paikkakunnan pienuuden ja sijainnin vuoksi aiemmin voinut olla haastavaa. Verkkokoulutus-mahdollisuus onkin osoittautunut erityisen tärkeäksi syrjäseudulla asuville maahanmuuttajille.
− Osa opiskelijoista asuu alueilla, joissa ei välttämättä ole muita ihmiskontakteja kuin oma perhe ja lähikauppa. Verkkokoulutus on heille kuin ovi ulkomaailmaan.
Erinomaisia tuloksia
Verkkokotoutumiskoulutusten tulokset ovat olleet erinomaisia ja opiskelijat ovat olleet erittäin sitoutuneita Verkkokoton toimintaan. Esimerkiksi keskeytysten määrä kolmen ja puolen vuoden ajalta on laskettavissa yhden käden sormilla.
Kotoutumiskoulutusten lisäksi Arffmanin Verkkokoto-tiimi tarjoaa joustavaa Verkko-SIB-koulutusta, jonka kautta maahanmuuttajat saavat apua työnhaussa. Nopeaan työllistymiseen tähtäävän SIB-koulutuksen osallistujilla ja sitä kautta työllistyneillä on myös oikeus olla mukana palvelussa kolmen vuoden ajan, jolloin pystytään varmistamaan työpaikkojen pysyvyys ja toisaalta antamaan tukea muuttuvissa elämäntilanteissa. Verkko-SIB toimii ympäri Suomea ja haku on käynnissä jatkuvasti.
Työelämässä jo oleville on puolestaan tarjolla Työpaikkasuomi-koulutusta, joka edistää ulkomaisten työntekijöiden sopeutumista yhteiskuntaan ja tarjoaa tukea työpaikan viestintätilanteisiin.
− Tavoitteenamme on jatkossakin taata palvelut tasapuolisesti kasvukeskusten ulkopuolella, mutta samalla tarjota verkkoa vaihtoehdoksi opiskelijoille, joita perinteinen luokkakoulutus ei palvele, linjaa Antti Kansanen.
Suomen Pakolaisavun juttu Vuoden kotoutumisteko 2018 -finalisteista:
Vuoden kotoutumisteko -tunnustukselle valittu kolme kärkiehdokasta