Kotoutumiskoulutus hyppää verkkoon
- Uutinen
- |
- 14.11.2016
Savon ja Karjalan alueella starttaa marraskuussa maahanmuuttajien verkkokoulutus.
Pitkät etäisyydet vaikeuttavat monen maahanmuuttajan osallistumista kotoutumiskoulutuksiin. Tilanteeseen on nyt kuitenkin tulossa muutos, sillä Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskukset ovat päättäneet tarjota kaikille maahanmuuttajille yhdenvertaisen mahdollisuuden osallistua kotoutumiskoulutukseen verkossa.
Marraskuun lopulta alkaen Savon ja Karjalan alueen maahanmuuttajat voivat osallistua verkossa toteutettavaan kotoutumiskoulutukseen, jonka aikana opiskelijat opiskelevat suomen kieltä, kulttuuria ja työelämätaitoja. Tavoitteena on työllistyminen tai sopivan jatkokoulutuspaikan löytyminen.
Koulutusta asuinpaikasta riippumatta
Verkkokoulutuksen toteuttamisesta vastaa Arffman Consulting Oy, jolla on pitkä kokemus kotoutumiskoulutusten järjestämisestä eri puolilla Suomea.
− Opettajamme ovat kokeneita verkkokouluttajia, ja olemme jo pitkään testanneet erilaisia verkko-opetusmenetelmiä. Joustavat ja paikasta riippumattomat opiskelujärjestelyt ovat tulevaisuuden tapa toimia ja ne mahdollistavat koulutukseen osallistumisen asuinpaikasta riippumatta, toteaa Arffman Consultingin koulutuspäällikkö Antti Kansanen.
Savon ja Karjalan alueen ensimmäiset verkko-opiskeluryhmät aloittavat 21. ja 28. marraskuuta, ja vuoden 2017 alussa aloittaa vielä kaksi lisäryhmää. Ensimmäiseen ryhmään valitaan suomen kielen alkeista aloittavia maahanmuuttajia, seuraavat ryhmät on suunnattu hieman edistyneemmille opiskelijoille. Lisäksi osallistuminen edellyttää Internetin peruskäyttötaitoja.
− Opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi kannettavan tietokoneen, oppikirjat ja tarvittaessa tarjoamme myös verkkoyhteyden. Opetuksessa käytetään nykyaikaisia kommunikaatiotapoja, kuten Skypea, WhatsAppia, blogeja ja webinaareja, Kansanen kertoo.
Kieltä, kulttuuria ja työelämätaitoja
Koulutuksiin sisältyy viikon orientointijakso, jonka aikana opiskelijat saavat tarvittavat perustiedot ja -taidot, joilla varmistetaan, että kaikki pääsevät opinnoissa alkuun. Ensimmäisenä aloittava ryhmä orientoituu Kuopiossa, toisena starttaavan ryhmän orientointipaikkana on Joensuu. Ensi vuoden ryhmien aloituspaikka määräytyy tarpeen mukaan.
− Opiskelu verkossa rytmittyy siten, että päivän aikana harjoitellaan vuoroin puhumista, kuuntelua, kirjoittamista ja lukemista. Opiskelijat tekevät verkossa myös pari- ja ryhmätöitä, pitävät alustuksia, pelaavat oppimisteemaan liittyviä pelejä, havainnoivat omaa lähiympäristöään ja raportoivat siitä eri tavoin, listaa pitkän linjan kotoutumiskouluttaja Marja Ahola.
Verkko-oppituntien lisäksi opiskelijat tekevät itsenäisiä tehtäviä oppikirjasta ja kuuntelevat audiotiedostoja. Kielitaidon salliessa opiskelijat voivat myös seurata kouluttajan ohjauksessa esimerkiksi suomalaisia radio- ja tv-ohjelmia sekä paikallislehtiä.
− Suomalaiseen kulttuuriin tutustutaan myös koulutukseen kuuluvan työelämäjakson aikana. Samalla opittua kieltä käytetään aidoissa tilanteissa ja tieto muuttuu taidoksi, toteaa Ahola.